aBencjusz, jeżeli by tak w prosty sposób podchodzic, to nie jeździjmy szybciej niż 1 km/h - a i tak będzie jakieś ryzyko.
Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h?
Zwiń
X
-
aBencjusz, proponuje jeździć max 50km/h, wszystkim to wyjdzie na dobre :wink:
Odnośnie podnoszenia mandatów, co maja pijani kierowcy do przekraczania dozwolonej prędkości, skoro rząd zaniepokojony jest drastycznymi wypadkami przez pijanych kierowców to niech sie nimi głownie zajmie.
Wszyscy wiemy o co chodzi, chodzi głownie o pieniądze a bezpieczeństwo innych uczestników ruchu drogowego to przy okazji.
Generalnie popieram zabieranie prawka powyżej 50km/h w terenie zabudowanym dlatego zaczynam wolność jeździć, juz sie wyszalalem za kołkiem :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Podejrzewam wiele nowych filmików na YT z pościgów, taki kierowca zawodowy wie że tarci i prawko i pracę , może zaryzykować :| , a już na pewno młodzi motocykliści.
Ja bym przyłożył od razu 20pkt i 1000pln, wtedy robi się wzorowy kierowca , /przynajmniej tak mi znajomi mówili/ karamy surowo , ale nie odbieramy nadziei i nie rujnujemy życia.
Komentarz
-
-
bishop, no i co mu po tej ucieczce skoro jak się nie zatrzyma do kontroli i nawet UCIEKNIE to jest prowadzona sprawa w stosunku w/w do kierowcy z zatrzymaniem uprawnień do kierowania na końcu..
Maicroft, przecież dalej można..
ruwado, to właśnie prędkość jest główną przyczyną wypadków. Nie ma co polemizować nawet nad tym. To, że niedzielny kierowca również stwarza zagrożenie to nieraz i prawda ale proporcjonalnie mniejsze niż wariat lecący o 100% za szybko.
piramida, sama wyższa kwota mandatu uderzy w zwykłego "kowalskiego" bo inny się będzie śmiał czy dostanie 100 czy 1000zł mandatu - dla takiego ważniejsze są punkty. Zatrzymanie prawa jazdy jeśli będzie obligatoryjne to już będzie bat na wszystkich (fakultatywnie jest od dawna przecież..).
A dając własne zdanie na temat tych drogowych szaleństw: popieram zabieranie praw jazdy za rażące wykroczenia. Droga nie jest torem wyścigowym. Jeśli ktoś chce się wyszaleć i nie żal mu samochodu to niech weźmie stare opony, zaleje auto pod korek i jedzie do Szkoły Jazdy Subaru lub do innego tego typu podmiotu i pojeździ na torze np. w Kielcach. Wyszaleć się można, że hej.
A co do stwierdzenia, że prędkość nie zabija - jeśli ktoś tak sądzi to zachęcam żeby poszukał zdjęć ludzkich zwłok jak wyglądają po spotkaniu z samochodem lub jak ludzie wyglądają po porządnej klepie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoaBencjusz, jeżeli by tak w prosty sposób podchodzic, to nie jeździjmy szybciej niż 1 km/h - a i tak będzie jakieś ryzyko.
A ustalanie ograniczeń prędkości, nie bierze się z subiektywnej oceny kierowcy a ... skutków i zagrożeń jakie ona niesie min. dla innych użytkowników.
Jeżeli ktoś nie szanuje swojego życia/zdrowia, to jest jego sprawa.
Ale dlaczego świadomie ryzykuje utratą życia/zdrowia innych, tego nijak nie potrafię zrozumieć.
Jakiś czas temu natknąłem się filmik sprzed II Wojny, gdzie mówiono, że ograniczenie prędkości w mieście wynosiło (mam nadzieję, że nie przekłamuję) 30 km/h - i tak się poruszano.
Po prostu, prędkość była dostosowana do ówczesnych warunków na drogach.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niescbishop, no i co mu po tej ucieczce skoro jak się nie zatrzyma do kontroli i nawet UCIEKNIE to jest prowadzona sprawa w stosunku w/w do kierowcy z zatrzymaniem uprawnień do kierowania na końcu..
Prędkość sama w sobie nie zabija inaczej na mecie F1 , staly by same trumny,... ale połączona z debilnym umysłem już tak.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niescbishop, jakie prawko przez jakie okno.. pojazd ma numer rejestracyjny.. po numerze właściciel ustalony a reszta już bardzo sprawnie idzie. Na końcu łańcucha ktoś się pozbywa prawka i tyle
Teoria, ale nie rozpędzaj się ze szczegółami z tego co widzię działasz jako misiek na hulajnodze, lub ich miłośnik,jak zaczniesz wyjaśnić sposoby ,procedury ,a ja Ci będę je obalał :P ...to zrobimy poradnik, a tego nikt tu nie potrzebuje.
Możemy przejść na PW tylko czy Tymnie przekonasz , albo ja Ciebie ?
Komentarz
-
-
Jest jeszcze kwestia nie świadomego przekroczenia prędkości i ewentualnej kontroli, wystarczy jechać gdzies w Polskę, chwile nieuwagi i juz jesteśmy w terenie zabudowanym gdzie wcześniej poruszamy sie z prędkością 90-100 po za terenem zabudowanym, jeden strzał suszarką i kierowca zawodowy traci pracę, pieniądze a dzieci w domu głodują...
Wszyscy wiemy jak są oznakowane nasze drogi i ile jest bezsensownych oznakowań, czesto jest tak ze kierowca nawet nie zdaje sobie sprawy ze jedzie w terenie zabudowanym lub gdzie sie on kończy i to jest najgorsze :!:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niescbishop,
ruwado, to właśnie prędkość jest główną przyczyną wypadków. Nie ma co polemizować nawet nad tym. To, że niedzielny kierowca również stwarza zagrożenie to nieraz i prawda ale proporcjonalnie mniejsze niż wariat lecący o 100% za szybko.
Ta samo jak toś zmieni pas nie patrząc w lusterko. Ja mogłem jechac wolniej, moze i tak, ale to on nie używa lusterek.
Zawsze do każdego wypadku można dołożyć, że ktos jechał 10 kilometrów szybciej niż ograniczenie. Ale nie zawsze będzie to przyczyną.
Nie neguję, że sa wypadki z winy za szybkiej i wariackiej jazdy - bo są totalni debile, którzy poza depnięciem gazu do dechy nic innego nie potrafią (w tym myśleć). Ale nie główną przyczyna jest prędkość.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
W Norwegii jak byłem to zaskoczyło mnie jak tam ludzie przepisowo poruszają sie po autostradach. Drogi mają tam wysokiej klasy a każdy zamula. Powodem są mega wysokie kary za przekraczanie prędkości.
Pomijając, że jest to kraj policyjny, ale jakoś ludzie nauczyli się kultury jazdy.
Jednak u nas, mimo wprowadzanych restrykcji wątpię aby społeczeństwo w najbliższych latach zmądrzało.
Prędkość to jedno. Ale brak wyobraźni to co innego.
Zgadzam sie z ruwado.
I podniesienie kar tak samo jakos mi nie wydaje sie dbaniem tylko o bezpieczeństwo a głownie o wpływy do kas.
Komentarz
-
-
Wracając do wcześniejszej sytuacji z K.H. jest nieprawomocny wyrok - winny http://gazetaolsztynska.pl/283201,Wy...#axzz3fEoqGqnXO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Winny, ale czego....
Warto zauwazyc, ze sad stwierdzil, ze przekroczyl predkosc, ale nie o tyle o ile chcieli policjanci na poczatku.
161 km/h a 204 km/h to jednak roznica, a co za tym idzie, jak rada pokazuje 101km/h to moze to jest zaledwie 97km/h :idea:
Ale lepiej stwierdzic, ze radar jest nieomylny i jak wszystkim zabiora prawa jazdy, bo wycofywana Iskra na postoju pokazywala ponad 100km/h to jest wszystko OK i trzeba klaskac w gescie zwyciestwa :lol:
Komentarz
-
-
hsurim, Osobna kwestia jest zachowanie policjantow, ktorzy widzac pedzacego GTR-a rzucaja sie w poscig okreslajac odpowiednio kierowce gonionego pojazdu, jakby byli jego kolegami :?: Tego jakos nikt nie chce ocenic. Wstyd im, czy kierowcy ma byc, ze jezdzi GTRem, a nie Isia z kogutami :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz